Bezienswaardigheden Chersonissos

Natuurlijk ga je naar Chersonissos voor de zon, het strand en het fantastische uitgaansleven. Maar daarnaast heeft Chersonissos nog veel meer te bieden, het ligt tenslotte op het prachtige Griekse eiland Kreta! Hieronder hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden Chersonissos voor je op een rijtje gezet.

Authentieke dorpjes

Het is erg leuk om het achterland in te rijden en de dorpjes in de buurt van Chersonissos te bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar Pano (oud) Chersonissos (daar kun je heerlijk eten), Koutouloufari of Piskopiano. De Griekse bevolking zal je hartelijk ontvangen!

Waterparken

Hoewel de kustlijn prachtig is, is het strand vaak maar smal bij Chersonissos. Gelukkig kun je ook voor waterpret naar één van de twee waterparken; Star Beach waterpark in Chersonissos of Aqua Plus waterpark, gelegen op 5 kilometer verderop.

Lychnostatis

Voor wat cultuur en historie ga je naar het (vlakbij Star beach gelegen) Lychnostatis.

Bekijk nu de beste Chersonissos vakantie aanbiedingen

Het openluchtmuseum besteedt aandacht aan het traditionele leven op Kreta, de volkskunstenaars en de natuur en milieu op het eiland.

De Lassithi hoogvlakte

Een excursie naar het Lassithi plateau, ingeklemd tussen de Dhikti- en Selenaberg, is een prachtige ervaring. Onderweg naar boven geniet je van een spectaculair uitzicht. Aan de rand van de 5 kilometer grote vlakte liggen een aantal kneuterige dorpjes en er staan ook talloze windmolens, die oorspronkelijk als waterpomp gebruikt werden. Maak vanaf noordelijk gelegen dorp Psichro een wandeling naar de grot van Zeus. De grot kun je ingaan (kaartje €4, kinderen gratis) en je kunt via 1 van de twee trappen (200 treden)helemaal naar beneden lopen waar je de indrukwekkende stalagtieten en stalagmieten kunt bewonderen. Naar verluidt zou Zeus in deze grot geboren zijn.

Knossos

Bij de lijst van bezienswaardigheden Chersonissos mag een excursie naar Knossos zeker niet ontbreken. Deze prachtige historische site was waarschijnlijk de hoofdstad tijdens het Minoïsche rijk; bekijk de schitterende opgravingen en ruïnes met als hoogtepunt het paleis.

Samaria kloof

De Samaria kloof is een schitterend stukje natuur van Kreta. Een wandeling door deze kloof is wel alleen maar geschikt voor wandelaars met een goede conditie (en stevige wandelschoenen). Het is een pittige tocht van om en nabij de 5 uur; vanaf de Omaloshoogvlakte helemaal tot de kustplaats Agia Roumeli. Onderweg kom je langs de “IJzeren Poort”; het meest diepe en smalle gedeelte van de kloof. In één woord; onvergetelijk!

Varen

Kreta is een eiland en varen naar een nabijgelegen eiland is dan ook één van de leukste excursies die er zijn. Zo kun je bijvoorbeeld naar Spinalonga varen. Vroeger heette het Kaldionia genoemd en het eiland werd begin vorige eeuw gebruikt om leprapatiënten in quarantaine te zetten. Je kunt er het Venetiaanse fort bezoeken.

Het Cret Aquarium

Het CretAquarium ligt tussen Heraklion en Chersonissos in, bij het plaatsje Gournes. Vroeger was hier een Amerikaanse legerbasis, maar nu is het een wetenschappelijk complex; Thalassocosmos. Het CretAquarium maakt daar onderdeel van uit en combineert daarom onderzoek met voorlichting en entertainment. Bij binnenkomst krijg je een headset waarmee je alle informatie komt te weten. Daarnaast zijn er een aantal touchscreens. In de verschillende aquaria zie het prachtige onderwaterleven in de Middellandse Zee. Kaartje kost 8 euro.